Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Familie Pel redde het leven van baby Marion tijdens oorlog

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 mei 2015, 19.52 uur

Nederland werd zeventig jaar geleden bevrijd maar nog altijd komen er prachtige verhalen naar boven. De familie Pel nam de joodse Marion Swaab als baby op in het gezin, een heldendaad die moeder Geertje Pel met de dood moest bekopen.

'Wij vonden het vreselijk leuk dat we er een klein zusje bij kregen', verteld Annie van Soest-Pel, zij was 15 jaar toen Marion in huis kwam. 'We waren allemaal al wat ouder en toen kregen we ineens een baby in huis, we waren gek op haar.' Aan de leuke tijd komt snel een einde, de buurman verraadt Geertje en ze wordt gedeporteerd. Ze weet op het nippertje nog wel een veilig onderkomen te regelen voor Marion. 

'Dankzij Geertje Pel sta ik hier vandaag, zij nam een ontzettend moedig besluit. Ik ben haar ongelooflijk dankbaar dat ze mijn leven heeft gered', vertelt Marion. 'ik heb geprobeerd er het beste van te maken zodat ze toch een beetje trots zou zijn.' Het verhaal van Marjon en de familie Pel is opgeschreven in het boek Een Gegeven Leven van Hanneloes Pen en ligt vanaf vandaag in de boekhandel.