Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stad vanavond stil voor dodenherdenking

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 mei 2015, 16.36 uur · Foto: Michiel/ Flickr

De stad staat vanavond weer uitgebreid stil bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers.

Om 20.00 zal op vele plekken waaronder de Dam twee minuten stilte in acht worden genomen om de Nederlanders te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Bij het Nationaal Monument op de Dam vindt de herdenking plaats in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Premier Mark Rutte houdt er een toespraak. Voorafgaand aan de herdenking is er een dienst in De Nieuwe Kerk, waar sinoloog en publicist Ian Buruma de 4 meivoordracht zal houden. Vanaf 17.30 uur tot 22.00 uur geldt er op de Dam een noodverordening, wat betekent dat mensen zich niet binnen het afgezette veiligheidsgebied mogen begeven, niet op balkons of daken mogen staan of ergens op te klimmen.

Treinen stil
De NS laat weten al zijn treinen om 20.00 uur stil te zetten. Treinen die rond 20.00 uur van een station vertrekken, stellen dat vertrek uit tot na de herdenking, aldus de NS. Treinen die onderweg zijn, worden stilgezet. De machinisten en conducteurs zullen de reizigers via de intercom informeren over de twee minuten stilte.