Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Concert op de Amstel maakt einde aan Bevrijdingsdag

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 mei 2015, 03.11 uur · Foto: Twitter / @polUtrechtsebt

Met het traditionele 5 mei-concert op de Amstel is dinsdagavond een einde gekomen aan Bevrijdingsdag. Dit bevrijdingsconcert was het slotakkoord van een dag vol optredens van artiesten in het hele land.

Het concert op de Amstel bij Carré werd bijgewoond door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Ook prinses Beatrix en minister-president Mark Rutte waren van de partij.

Op het podium waren optredens van Herman van Veen, Claudia de Breij en Giovanca, die speciaal voor het concert nieuwe nummers schreven. Zij werden begeleid door het Nationaal Jeugd Orkest. 'Vrijheid vieren en doorgeven, met de lessen uit het verleden', is de gezamenlijke boodschap van de solisten. 'We kunnen hier zijn wie we zijn, zingen, dansen, zeggen wat we willen en zwijgen als we dat willen.'

70-plussers
Het concert begon even na 21.00 uur en eindigde ongeveer een uur later, zoals ieder jaar met We'll meet again van Ross Parker en Hughie Charles. De koninklijke gasten voeren op dit lied in een rondvaartboot weg, terwijl het aanwezige publiek meezong en applaudisseerde. Ook werden ze toegezwaaid door zeventig 70-plussers, die met een fakkel in de hand een rij langs het water vormden. Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat Nederland werd bevrijd.

De Amstel en podium op de brug bij #Carré lagen er mooi bij vanavond bij traditionele #bevrijdingsconcert pic.twitter.com/mvL9Eu1PBa

— Kajsa Ollongren (@KajsaOllongren) 5 mei 2015