Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mansveld wil taxiregels versoepelen, Uberpop blijft verboden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 6 mei 2015, 09.13 uur

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) wil de regels voor de taxibranche versoepelen.

Dat zegt de bewindsvrouw woensdag in De Telegraaf. Volgens Mansveld hoeft het bonnetje in de toekomst niet meer te worden uitgeprint. De chauffeur hoeft ook geen papieren taxivergunning en tariefkaart bij zich te hebben.

Lees ook: Uber blijft Uberpop-chauffeurs bijstaan

De nieuwe regels lijken in het voordeel van Uberpop. Maar Mansveld bestrijdt dat ze tegemoet komt aan de verboden taxidienst. 'Ik kijk naar de behoeften die leven in de taxiwereld om innovatie mogelijk te maken. je moet constateren dat er reuring is ontstaan in de taxiwereld, veroorzaakt door Uber en ook door anderen. Ik vind het belangrijk dat die reuring er is en tot beweging leidt. Dan moet je als overheid schakelen, maar dat gaan we netjes doen. Want er zijn wetten en regels die gelden voor de hele markt', aldus Mansveld in de krant.

Uber voerde onlangs nog een chauffeurspas voor Uberpop in, om zo de overheid tegemoet te komen. Daarop liet de Inspectie Leefomgeving en Transport al weten dat dit de dienst niet legaal maakt. Mansveld gaat daarin mee. 'Ze zijn illegaal, want ze voldoen niet aan de wet en dat gaan ze met deze brief ook niet doen. Er is niet zoiets als een beetje illegaal. Tegelijkertijd, als Uber zichzelf een innovatief bedrijf noemt dan ben ik wel nieuwsgierig hoe het, binnen de bestaande wetgeving, vernieuwing kan brengen. Maar dat mag geen vernieuwing zijn met een beetje stout, want ben je illegaal bezig.'