Start van hoofdcontent

Stad

nl

UPDATE Maatregelen in verband met komst omstreden imam

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 mei 2015, 00.29 uur

De gemeente neemt maatregelen in verband met de komst van een omstreden imam naar een moskee in Oost, woensdagavond.

'De gemeente is ervan op de hoogte dat er een prediker naar Amsterdam komt waarvan wordt gesteld dat hij radicaliserende uitspraken heeft gedaan', stelt een woordvoerder van burgemeester Van der Laan. Een verbod om te prediken krijgt sjeik Al-Kalbani echter niet. 'We constateren dat de IND geen reden heeft gezien om deze man geen visum te geven. Er worden geen openbare orde verstoringen verwacht. Voor zover ons bekend heeft deze prediker tot op heden geen strafbare uitspraken gedaan.

Wel worden er maatregelen genomen. 'Concreet betekent dit dat er een politieagent en een tolk in de zaal aanwezig zullen zijn. Wij verbieden deze bijeenkomst niet vooraf, maar zorgen wel dat er maatregelen zijn genomen, zodat we direct kunnen optreden bij eventuele strafbare uitspraken', aldus de woordvoerder. 

Onduidelijkheid
Er bestond eerder onduidelijkheid of Al-Kalbani überhaupt wel naar Amsterdam zou komen. Een woordvoerder van de Nasr-moskee in Oost liet aan de Telegraaf weten niet zeker te weten of Al-Kalbani daadwerkelijk komt. De woordvoerder liet woensdagavond aan AT5 weten dat Al-Kalbani wél komt. Ook zei hij niet bekend te zijn met de omstreden uitspraken van de imam. 

Uiteindelijk begon de bijeenkomst rond 21.30 uur met de aanwezigheid van de imam. 

De omstreden imam Al-Kalbali wordt aangesproken met El-Sheik en heeft woord in Nasr moskee nog niet gevoerd. pic.twitter.com/wogiOkbWrq

— Ruben Koops (@rubenkoops) May 6, 2015

Eerder besloten moskeeën in Utrecht en Groningen al bijeenkomsten met Al-Kalbani af te blazen omdat hij tot haat aan zou zetten.