Start van hoofdcontent

Stad

nl

Helft van Somaliërs zit in de bijstand, taal is vaak te grote horde

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 mei 2015, 10.04 uur

De helft van de Somaliërs in Nederland zit in de bijstand en maar iets meer dan een vijfde heeft werk.

Dat schrijft de Volkskrant vandaag op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en van het Sociaal Cultureel Planbureau. Daarmee hebben Somaliërs van alle bevolkingsgroepen verreweg de grootste problemen op de arbeidsmarkt. Er is een speciaal doelgroepenbeleid nodig voor Somaliërs in Nederland, zo bepleiten integratiedeskundigen en Somaliërs zelf in de krant. Ter vergelijking, Afghanen en Iraniërs hebben bijvoorbeeld twee keer zo vaak werk als Somaliërs. 

Een rondgang door de krant leert dat Somaliërs moeite hebben met de administratieve rompslomp die komt kijken bij het starten van een onderneming, ook het vergaren van een startkapitaal blijkt lastig te zijn. Somaliërs zijn in eigen land maar ook in Amerika, Engeland en Zuid-Afrika vaak ondernemer, in Nederland is slechts één procent zelfstandig. 

Deskundigen vinden nu dat er extra aandacht moet worden gegeven aan Somaliërs, zij kunnen vaak in hun eigen taal al niet lezen en schrijven, laat staan dat ze de Nederlandse taal leren. 'Het niveau is voor velen te hoog en daardoor kunnen ze de cursus niet afronden', zegt een Somalische pedagoog in de krant. 'Het zijn vaak getraumatiseerde mensen, die weinig steun krijgen van hun gemeente, de taal niet spreken en in een isolement raken.'