Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] OM eist tbs in zaak-Ferdyan

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 mei 2015, 19.42 uur

De 46-jarige Agus S. die in november vorig jaar zijn zoontje van tien in hun woning in de Houtrijkstraat zou hebben doodgestoken, was op dat moment volledig ontoerekeningsvatbaar. Dat stelt een psycholoog die de verdachte onlangs onderzocht.

Het Openbaar Ministerie gaat in dat oordeel mee en is van mening dat S. daarom moet worden ontslagen van alle rechtsvervolging. De officier van justitie vindt dat de man zo gevaarlijk is, dat hij nooit meer zelfstandig mag terugkeren in de maatschappij en eiste daarom dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam tbs met dwangverpleging.

De OvJ vraagt de rechtbank dan ook om S. te ontslaan van rechtsvervolging. Betekent niet dat hij weer terug kan in de samenleving #Ferdyan

— Tessa Neijland (@Tessaneijland) 12 mei 2015

De psycholoog die onderzoek deed naar de geestelijke vermogens van de verdachte, oordeelt dat hij lijdt aan een ziekelijke stoornis waardoor hij de gevolgen van zijn daden niet kan overzien en woedeaanvallen heeft. Ook is hij licht zwakzinnig. S. zou volledig ontoerekeningsvatbaar zijn voor zijn daden. Het deskundigenadvies luidt hem te behandelen in een tbs-kliniek. Terugkeer in de maatschappij zou onverantwoord zijn, onder meer omdat zijn vrouw en familie dan gevaar lopen.

abc5media_video_0

Lees ook: Jongen (10) doodgestoken in West

De psychiater die S. onderzocht, houdt het op verminderd toerekeningsvatbaar. Een neuroloog stelde na onderzoek vast dat de verdachte aantoonbaar lijdt aan een ernstige vorm van epilepsie die een rol heeft gespeeld tijdens zijn daden.

Ontoerekenbaar
De officier betoogde: 'De verdachte lijkt zich niet ten volle bewust van het gebeuren. Het buitensporige geweld dat hij heeft gebruikt tegen het slachtoffer en de verwarde indruk die hij maakt, bevestigen de staat van ontremming die door de deskundigen wordt omschreven en ook door familieleden wordt onderschreven. Daarom gaan wij mee in de stelling dat sprake is van volledige ontoerekenbaarheid.'

De advocaat van S. is het met de psycholoog en het OM eens en vroeg de rechtbank haar cliënt volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren. 'Bij tbs met dwangverpleging leggen wij ons neer.'

Fatale steekpartij
De vader van Ferdyan begon meteen aan het begin van de zitting aan een schokkend relaas van de noodlottige dag in november. Hij vertelde dat Ferdyan om 15.30 uur uit school kwam, S. vroeg hem toen zijn rommel op te ruimen. Toen Ferdyan dat niet deed en wegrende, heeft S. een mes uit de keuken gepakt en Ferdyan neergestoken. 

De politie kreeg een melding van een mishandeling binnen uit de buurt, bij de woning troffen ze een plas bloed aan. Nadat de deur werd ingetrapt, zagen ze het tienjarige jongetje op de grond liggen. S. stond er naast. Bij zijn aanhouding maakte S. een verwarde indruk. Hij riep: 'Ik ben moslim!' en 'Ik heb mijn zoon doodgestoken en mijn vrouw is aan het werk'. S. heeft ook verklaard onder hypnose te zijn geweest, dat zegt hij ook vandaag weer. Voor zijn opvallende teksten bij zijn aanhouding heeft hij vandaag in de rechtbank geen verklaring.

Voor AT5 volgde Tessa Neijland de zaak in de rechtszaal: