Start van hoofdcontent

Politiek

nl

D66 jongeren openen eerste 'xtc-winkel'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 18 mei 2015, 20.20 uur · Foto: Anoniem

De Jonge Democraten, een aan D66 gelieerde jongerenbeweging, willen komende maandag de eerste 'xtc-winkel' ter wereld openen.

In de winkel in de Rosmarijnsteeg worden pillen verkocht 'om te laten zien hoe gereguleerde verkoop er uitziet: met leeftijdscheck om minderjarigen te weren, met uitgebreide bijsluiters ter voorlichting en met kwaliteitscontrole om vergiftigde pillen te voorkomen'.

Het gaat uiteraard niet om échte xtc. 'Door de opening van een echte winkel kunnen we aan iedereen laten zien wat de voordelen van regulering zijn. Helaas verkopen we nu nog alleen placebo-pillen, maar wat ons betreft komt daar zo snel mogelijk verandering in', aldus de Jonge Democraten. 

Lees ook: D66-jongeren laten opiumwet opstijgen

Handtekeningen

De winkel is alleen maandag geopend. Naast de winkel is de jongerenorganisatie een burgerinitiatief begonnen om xtc daadwerkelijk gelegaliseerd te krijgen. Hiervoor zijn 40.000 handtekeningen nodig. 'Ruim een half miljoen Nederlanders hebben wel eens xtc gebruikt. Nu is de drug nog illegaal, maar iedereen verkrijgt zijn pillen via illegale straatdealers. Verbieden heeft dus niet geholpen', verklaart voorzitter Dirkjan Tijs het initiatief.