Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] 'Te weinig niet-Westerse agenten bij Amsterdams politiekorps'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 mei 2015, 20.22 uur

Van de 93 nieuwe agenten die hier vorig jaar bij de politie kwamen werken, hebben er maar vier een niet-Westerse achtergrond. Veel te weinig voor een diverse stad als Amsterdam vindt PvdA-raadslid Sofyan Mbarki.

Agenten van Marokkaanse of Turkse afkomst zijn volgens hem juist nu, met het grote aantal liquidaties en radicaliserende jongeren, hard nodig.  'In een diverse stad als Amsterdam is het belangrijk dat het korps representatief is. De politie moet in staat zijn effectief zaken op te lossen. Dat kan bijvoorbeeld door informele netwerken op te bouwen. De agent moeten het verschil kunnen zien tussen goedwillende Mustafa en de minder goedwillende Mustafa'.

Dit is niet alleen goed voor het politiekorps, meent Mbarki. Ook de gemeenschap heeft baat bij diversiteit. 'Veel etnische gemeenschappen in Amsterdam zijn gesloten en kunnen zich niet identificeren met de politie. Dan helpt het dat er agenten zijn uit hun eigen midden. Het gaat om informatie, hoe zorg er voor dat je makkelijk toegang hebt tot die gemeenschap?'

Landelijk geregeld
Volgens de Amsterdamse politie zijn afgelopen jaar minder niet-Westerse agenten ingestroomd omdat vorig jaar de werving en selectie landelijk werd geregeld. Dit jaar gaat de Amsterdamse politie het zelf weer doen en hoopt zo meer resultaat.