Start van hoofdcontent

Politiek

nl

SP verbolgen over korten subsidie Voedselbank

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 mei 2015, 14.25 uur

Binnen de Amsterdamse coalitie zijn spanningen vanwege de dertig miljoen euro die het college wil korten op subsidies.

Dit meldt Het Parool. In het coalitieakkoord is afgesproken dat om 30 miljoen euro minder uit te geven aan subsidies. Nu geeft de gemeente daaraan in totaal 450 miljoen uit. Onder andere Artis, de Openbare Bibliotheek en de Dierenambulance dreigen hun subsidie te verliezen.

Het overleg over de voorgenomen bezuinigingen liep deze week vast. De coalitiepartijen (D66, SP en VVD) zijn het niet eens over op welke organisaties bezuinigd moet worden. Zo vindt de SP het niet acceptabel dat de Voedselbank wel gekort zou worden, maar Amsterdam Marketing niet. 

'Marktplaats'
Deze week zwengelde de VVD de discussie over het nut van bibliotheken in de stad al aan. 'Via websites als Marktplaats is de gehele Wereldbibliotheek voor een paar euro per titel te koop en eenmaal gelezen kan hetzelfde boek net zo gemakkelijk weer worden doorverkocht', stelde VVD-cultuurwoordvoerder Samira Bouchibti.

SP-raadslid Peter Kwint ontkent op Twitter dat er sprake is van een crisis binnen de coalitie.

@caroliendeheer Oh. Ik dacht dat je het over nu had? En ja hoor. Ik wil best ontkennen. Ik heb geen spoedberaad. Ook niet gepland trouwens.

— Peter Kwint (@peterkwint) 22 mei 2015