Start van hoofdcontent

Politiek

nl

[Video] Spannende dag voor Surinamers in de stad: het moederland stemt

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 25 mei 2015, 20.42 uur

Voor veel Surinamers in de stad is het vandaag een spannende dag. Het moederland gaat namelijk naar de stembus en dat is één groot feest. Volgens de laatste peilingen gaat de strijd tussen de Nationaal Democratische Partij van de zittende president Desi Bouterse en V7, een samenwerkingsverband van zes oppositiepartijen met Chandripersad Santokhi als leider.

Journalisten Roshnie Phoelsingh en Sander Coumou van mediaplatform Suriname over Zee doen verslag vanuit hoofdstad Paramaribo, waar de stembussen rond 08:00 uur lokale tijd open gingen. Geheel volgens Surinaamse traditie worden kandidaten onder begeleiding van een fanfare naar het stembureau gebracht om hun stem uit te brengen. 

Zo'n 30 procent van de stemmers beslist pas op het laatste moment wel vakje rood gekleurd wordt, vandaar dat er ook tot op het laatste moment campagne is gevoerd. De verkiezingen zijn populair: de verwachting is dat het opkomstpercentage van vijf jaar geleden (75 procent van de kiezers bracht toen een stem uit) overtroffen zal worden.

Om 19:00 uur lokale tijd sluiten de stembussen, dat is middernacht hier. Dan zal duidelijk worden wie de komende vijf jaar de toekomst van Suriname zal gaan bepalen. Via de website Suriname over Zee zijn de verkiezingen te volgen.