Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Amsterdam op vier na veiligste stad ter wereld'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 mei 2015, 15.43 uur · Foto: Get-Shot Photography

Amsterdam mag het dan op de nationale misdaadmeter niet zo best doen. Internationaal gezien is Amsterdam een van de veiligste steden ter wereld.

Onderzoekers van de Economist's Intelligence Unit (EIU) bekeken een aantal aspecten van veiligheid: verkeer, misdaad, terroristische dreiging en ook digitale veiligheid in vijftig grote steden en verwerkte deze bevindingen in de Safe Cities Index 2015. Tokio eindigde overall op de eerste plaats. De Aziatische stadstaat Singapore eindigde tweede en na Osaka en Stockholm vinden we Amsterdam op een verdienstelijke vijfde plek.  

Lees ook: AD: Amsterdam opnieuw onveiligste stad

Vijftig steden in alle continenten werden onder onder de loep genomen. Tokio scoorde op alle onderdelen hoog. De stad kent een laag misdaadcijfer, weerde dieselauto's om milieuredenen en maakte het enorme centrum een paradijs voor voetgangers: auto's komen er bijna niet in. Andere grote steden (meer dan 20 miljoen inwoners) zoals Shanghai, São Paulo, New Delhi, Mumbai en Mexico City eindigden alle in de onderste helft van de lijst.

Lees ook: Oliebollen, appels en peren: Van der Laan windt zich op over AD Misdaadmeter 

Fietsers
Amsterdam wordt dan wel weer beschouwd als de beste fietsplek ter wereld. Dit heeft natuurlijk alles van doen met de vele speciale fietspaden, het gedrag van automobilisten, parkeerfaciliteiten, de hulpvaardige politiek en de zones waar het snelverkeer niet harder dan 30 kilometer per uur mag rijden.