Start van hoofdcontent

Politiek

nl

UvA: 'Bezetters Maagdenhuis hoeven niet te dokken, verzekering wel'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 mei 2015, 19.00 uur · Foto: Wimer Hazenberg / flickr.com/photos/monokai

Waar de Tweede Kamer graag wil dat de bezetters van het Maagdenhuis en het Bungehuis opdraaien voor de kosten, ziet de UvA dat toch anders. De verzekering moet de schade maar vergoeden, zegt het College van Bestuur.

In een statement laat het College van Bestuur van de UvA weten dat ze het vrijwel uitgesloten acht dat studenten van de eigen universiteit betrokken zijn geweest bij vernielingen tijdens de bezetting. Bovendien denkt de universiteit dat er veel kosten gemaakt zouden moeten worden om de daders te achterhalen en dat dat niet erg nuttig is. Tenslotte vindt de UvA dat er ook veel mensen die niets vernield hebben in het onderzoek betrokken zouden worden. 'Dat is contrair aan het proces waarin de academische gemeenschap vrij in debat is over vernieuwingen.' De Uva gaat daarmee dus in tegen de wens van de Kamer, die vanmiddag een motie aannam om de bezetters .

Maar, zo wordt geschreven, 'de UvA heeft een uitgebreide gevarenverzekering en is voornemens om de gehele schadelast ten gevolge van de bezetting  van het Maagdenhuis en Bungehuis als claim in te dienen bij de verzekeraar. Op dit moment wordt de exacte omvang van de totale schadelast nog in kaart gebracht.' 

Eerder werd de schade geschat op ongeveer een half miljoen euro. Of de verzekeraar ook bereid is om al dat geld neer te leggen is nog de vraag.