Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Gemixte reacties in Zuidoost over verkiezingen Suriname

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 mei 2015, 00.25 uur

Tientallen Surinamers kwamen gisteravond in wijkcentrum Kormelink in Zuidoost bijeen om de verkiezingen in Suriname mee te beleven. Bij de avond waren zowel aanhangers van winnaar Desi Bouterse en zijn rivaal Santhoki, die als minister van justitie tijdens het Decembermoorden-proces nog volop tegen de amnestiewet streed.

Na telling van praktisch alle stemmen in Suriname bleek vanmiddag dat president Desi Bouterse met zijn Nationale Democratische Partij de parlementsverkiezingen met overmacht te hebben gewonnen. De grootste oppositiepartij V7 heeft het nakijken. De partij lijkt genoegen te moeten nemen 17 zetels in De Nationale Assemblee (DNA) terwijl Bouterse 27 van de in totaal 51 zetels krijgt.

Met dit resultaat schrijft Bouterse opnieuw Surinaamse geschiedenis. Het is niet eerder voorgekomen dat één partij een meerderheid in het parlement heeft. Voor de zes samenwerkende oppositiepartijen die V7 vormen, is de uitslag een grote teleurstelling. De leiders hebben hun aanhang de afgelopen weken voorgehouden dat de partij wel 29 zetels kon halen.