Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Bewoners Lutherhof bezorgd over invoering verhuurdersheffing

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 mei 2015, 00.45 uur

Een oase van rust midden in de stad waar je met een bescheiden beurs kan wonen; in het Lutherhof in Oud-West kan dat. Althans, nog wel. Want door de nieuwe verhuurdersheffing moet het bestuur van het hofje de huren zo fors verhogen, dat veel bewoners die niet meer kunnen opbrengen.

Het pittoreske hofje met Toscaanse boogjes herbergt 69 woningen, bestemd voor met name oudere alleenstaanden die het niet te breed hebben. Vanuit de diaconie is ook bepaald dat de huren daarom zo laag mogelijk moeten blijven, maar door de verhuurdersheffing is dat straks niet meer mogelijk.

'Het is met name de onderhoudskosten die hoog zijn in rijksmonumenten die onder druk komen te staan. Een ander effect is dat de huren omhoog gaan en de mensen die hier wonen zijn vaak mensen met lage inkomens', aldus voorzitter Landelijk Hofjesberaad Huib van Eesteren

Een van die bewoners is de 79-jarige Anna, die al dertig jaar aan het Lutherhof woont en eigenlijk niet waar ze anders zou moeten wonen. 'Het is hier rustig. Je kan hier heel zelfstandig wonen, je hoeft niet echt met andere om te gaan, maar dat kan wel. Dat is heel fijn. Het heeft toch iets van veiligheid.'

Anna is, net als veel andere bewoners, bang dat zij de huur straks niet meer kan betalen. Het bestuur van de hofjes luidt dan ook de noodklok en heeft een brief aan de minister en de Tweede Kamer gestuurd met het verzoek de hofjes uit te zonderen van de verhuurdersheffing.