Start van hoofdcontent

Stad

nl

V&D en bonden tegenover elkaar in rechtszaal

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 mei 2015, 10.41 uur

V&D en de vakbonden staan vandaag weer tegenover elkaar in de rechtszaal. Bij het gerechtshof dient het hoger beroep over de salarisverlaging die het warenhuis wil doorvoeren.

In februari verbood een rechter V&D in een kort geding om zomaar te gaan snijden in de lonen van zijn personeel. Verwacht wordt daarom dat V&D nu met extra argumenten komt om toch te kunnen korten. De van origine Amsterdamse keten wil 10 miljoen euro aan loonkosten besparen. Als dat niet door middel van een salarisverlaging kan, dan gaat het concern mensen ontslaan.

Lees ook: Na mei pas duidelijkheid over salarisverlaging V&D

De bonden praten al een hele tijd niet meer met V&D. In de ogen van de bonden heeft onderhandelen over het 'loonoffer' geen zin, zolang het winkelbedrijf tegelijkertijd via de rechter probeert om zijn oorspronkelijke voorstel af te dwingen. Bijna driekwart van de werknemers van V&D vinden het voorstel onbespreekbaar, bleek uit een peiling van FNV.

Lees ook: Rechtbank: V&D mag lonen niet verlagen

V&D raakte begin dit jaar in acute financiële problemen. De laatste tijd lijkt het bedrijf weer op de weg omhoog. Onlangs werd een nieuwe strategie aangekondigd. Ook zijn er afspraken gemaakt met verhuurders, eigenaar Sun Capital en de banken. V&D is wel nog in een juridische strijd verwikkeld met enkele verhuurders die niet akkoord willen gaan met het verlagen van de huur voor de winkelpanden.