Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Onduidelijk hoeveel toeristenbelasting Airbnb nou afdraagt

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 mei 2015, 12.31 uur

Het blijft voorlopig onduidelijk hoeveel toeristenbelasting Airbnb afdraagt aan de gemeente Amsterdam. Volgens wethouder Ivens kunnen concrete cijfers hierover niet verstrekt worden vanwege privacyregels.

In december sloten Airbnb en Amsterdam een overeenkomst. Regels voor verhuur zouden op de site van Airbnb komen en het Amerikaanse bedrijf gaat toeristenbelasting innen en afdragen bij verhuurders. PvdA-raadslid Marjolein Moorman stelde vanmorgen vragen aan wethouder Ivens tijdens de commissie wonen.

Zij wil duidelijkheid wat dit tot nu toe heeft opgeleverd zodat haar fractie een afweging kan maken of het wel door wil gaan met de samenwerking met Airbnb. Volgens Moorman zijn er ook veel klachten over in de stad en dus moet ook duidelijk zijn wat het de stad oplevert. GroenLinks sloot zich hierbij aan.

Maar volgens Ivens kan er geen openheid van zaken komen vanwege belastingregels. Hoe dit precies zit bleef echter onduidelijk. D66 en de VVD toonden enig begrip maar zouden toch ook graag een 'totaalcijfer van de toeristenbelasting voor vakantiewoningen' willen zien, waar AirBnB onderdeel van uitmaakt. Wethouder Ivens gaat uitzoeken of dit wel mogelijk is.