Start van hoofdcontent

Stad

nl

Reorganisatie bij regionale omroepen: 150 tot 180 banen weg

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 mei 2015, 16.53 uur

De dertien regionale omroepen gaat hun organisatie fors herstructureren.

De back-office, techniek en salesorganisaties van de omroepen worden samengevoegd maar redacties blijven autonoom opereren. Zo moet RTV NH een cluster vormen met RTV Utrecht en Omroep Flevoland. Met de nieuwe structuur die in totaal 150 tot 180 banen kost, werken de mediabedrijven de bezuinigingstaakstelling van 17 miljoen euro uit het regeerakkoord weg. De reorganisatie moet leiden tot één efficiënt georganiseerd mediabedrijf, dat staat voor goede en betrouwbare regionale journalistiek en voor aansprekende content, toegespitst op de leefwereld van het publiek.

Dat is de kern van het voorstel dat de regionale omroepen vandaag hebben aangeboden aan staatssecretaris Sander Dekker. De slagvaardige structuur biedt meer ruimte voor innovatie en snel anticiperen op veranderingen in de mediaconsumptie. Ook kan met de nieuwe opzet alle energie worden gestopt in de kerntaak van de moderne regionale omroep: informeren, bijdragen aan de identiteit, versterken van het journalistieke landschap en zo inwoners in staat stellen om als kritische burger deel uit te maken van de maatschappij.

Eén beleid, autonome redacties
Het nieuwe regionale mediabedrijf krijgt één bestuur dat het gezamenlijke beleid maakt én uitvoert; nu doen de dertien regionale omroepen dat nog allemaal apart. De vijf leden van het landelijk bestuur geven tevens leiding aan vijf operationele bedrijven verspreid over het land. Ieder bedrijf krijgt twee of drie van de huidige merken onder zich. De dertien autonome redacties die in principe geleid worden door dertien hoofdredacties zijn verantwoordelijk voor de inhoudelijke uitvoering van de publieke media-opdracht. Op deze wijze is de verankering met de regio gewaarborgd en kunnen samenwerkingsverbanden op maat in de regio worden aangegaan.

Jack de Vries, voorzitter van het bestuur van ROOS: "Het voorstel heeft de unanieme instemming van alle dertien omroepen, hun besturen, toezichthoudende organen en de ondernemingsraden, die daarmee kiezen voor deze nieuwe structuur en toekomst van de regionale omroep. We willen het zo snel mogelijk uitvoeren om ons vervolgens weer geheel te kunnen richten op waar we voor op aarde zijn: het verzorgen van goede content voor en over de regio.” De Vries roept de staatssecretaris op om snel een positieve reactie te geven op het voorstel en om de wet daarvoor te wijzigen. "Dat is nodig om met de uitwerking aan de gang te gaan en om draagvlak te houden van omroepen en provincies."