Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Oma Toni (96) wilde na steekpartij niet meer verder leven'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 mei 2015, 20.54 uur

De 96-jarige Toni Heeremans-de Jong koos er na weken strijd zelf voor om met haar behandeling te stoppen, nadat ze in het ziekenhuis was beland na een steekpartij. Dat is de conclusie na sectie op het lichaam van de bekende Amsterdamse uit de Pijp.

Dat meldt het AD. Oma Toni werd op 19 maart neergestoken toen ze met haar rollator door de Pijp wandelde. Vino H., de 23-jarige man uit Arnhem die haar neerstak, gaf in een verklaring aan dat hij bewust op zoek was naar een weerloos slachtoffer.

Oma Toni wist met meerdere steekwonden zelf thuis de hulpdiensten te bellen. De eerste weken na de steekpartij leek het beter te gaan en mocht ze van de intensive care af, maar na 3,5 week in het ziekenhuis overleed ze alsnog. Vanuit het hele land werden massaal kaarten naar het OLVG gestuurd waar oma Toni lag.

Longontsteking
Sectie op haar lichaam heeft uitgewezen dat door de ziekenhuisopname een bijna verdwenen longontsteking terugkeerde en dat er ook psychische problemen ontstonden. Het rapport concludeert dat oma Toni er uiteindelijk zelf voor koos om niet meer verder te leven.

Met die conclusie is het niet duidelijk of belager Vino H. wordt vervolgd voor poging moord of poging doodslag. De advocaat van belager Vino H. vindt dat de steekpartij niet de directe doodsoorzaak is.