Start van hoofdcontent

Stad

nl

[Video] Amsterdammer al wekenlang vast in Istanboel na 1 Mei-manifestatie

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 mei 2015, 18.05 uur

Een Amsterdammer zit sinds 1 mei vast in Turkije. De 23-jarige man uit Geuzenveld, Anil Sayar, wilde op het Taksimplein in Istanboel de Dag van de Arbeid vieren. Het plein werd hermetisch afgesloten en er werden meer dan 200 mensen gearresteerd door de Turkse politie. Zijn familie vreest dat Anil nog wel even vastgehouden wordt.

Eind april vertrok Anil met een groep vrienden naar Turkije voor vakantie. De Dag van de Arbeid wordt daar groots gevierd en Anil wilde aan de festiviteiten deelnemen, zo vertelt Aylin Sayar, de zus van de man, aan AT5. In Istanboel is het Taksimplein, bekend van de protesten tegen de Turkse premier Erdoğan uit 2013, jaarlijks het decor van feesten en demonstraties in het kader van de Dag van de Arbeid.

Dit jaar was echter verboden op het plein een 1 Mei-manifestiatie te organiseren. Enkele honderden negeerden dat verbod, waarop de Turkse politie het plein hermetisch afsloot om het protest neer te slaan. daarbij werden waterkanonnen, rubberen kogels en traangas gebruikt. Zo'n twintig demonstranten raakten gewond en meer dan 200 mensen werden opgepakt. Zo ook dus de Amsterdamse Anil. 

Vrees voor lang proces
Na zijn arrestatie heeft de familie lange tijd geen contact kunnen hebben met Anil. Zijn zus is vorige week afgereisd naar Istanboel en heeft haar broer toen ook kunnen spreken. Volgens de advocaat van de man, zal hij, zodra de zaak voorkomt, waarschijnlijk vrijgesproken worden. Zijn zus vreest echter dat het Turks Openbaar Ministerie het proces zal rekken, waardoor Anil lang vastgehouden zal worden.

In de loop van donderdagochtend vertrekken familie en vrienden van Anil naar Den Haag, om voor het ministerie van Buitenlandse Zaken te demonstreren. Zij willen dat er meer druk wordt uitgeoefend door de Nederlandse regering op Turkije, zodat Anil snel vrij zal komen. Het plan is een tent op te zetten voor het gebouw van het ministerie, waar vanuit informatie verstrekt wordt over de situatie van de Amsterdammer. De familie wil zeker een week in Den Haag blijven.

Facebook / Aylin Sayar