Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Oppositie verbijsterd: 'Pijnlijke bezuinigingen om hobby's van het college te bekostigen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 mei 2015, 15.27 uur · Foto: Jos van Zetten

Oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en de Partij van de Ouderen zijn niet blij met de bezuinigingen die het college vanochtend presenteerde in de Voorjaarsnota. Volgens GroenLinks worden er door het college 'pijnlijke keuzes gemaakt, die het sociale fundament van de stad raken, om daarmee de eigen hobby's te betalen, zoals lastenverlichting'.

De PvdA is 'verbijsterd' over de prioriteiten van het college. Ook omdat de financiële noodzaak voor een dergelijk drastsiche operatie ontbreekt, volgens de partij. 'Door het vorige college is een bezuinigingsslag van een half mijard gemaakt, waardoor de gemeente financieel gezond is', stelt woordvoerder Carolien de Heer. 'We kunnen alleen maar concluderen dat dit college politieke keuzes maakt die het welzijn van de Amsterdammers in het gedrang brengen'. 

Volgens de PvdA worden 'belangrijke, dragende organisaties op het vlak van zorg, onderwijs en jeugd, zoals de dak- en thuislozenopvang, straatcoaches en schuldhulpverlening het slachtoffer van de bezuinigingen. Naast korten op subsidies, krijgen ook de stadsdelen een enorme bezuinigingsopdracht mee en verdwijnen er 350 voltijdsbanen bij de gemeente, wat de dienstverlening voor Amsterdammers in het gedrang brengt', schrijft de partij. 

GroenLinks: doodzonde
GroenLinks stelt dat het gemeentebestuur onder druk van maatschappelijke ophef enkele van 'de meest bizarre bezuinigingen' heeft teruggenomen. Daarmee doelt GroenLinks onder andere op de bezuinigingen op de Voedselbank. In een oorspronkelijke inventarisatie, die vorige maand in handen van Het Parool kwam, werd de Voedselbank, naast onder andere de Dierenambulance en Marokkaans jongerencentrum Argan, genoemd als één van de partijen die de complete subsidie zou verliezen.

Lees ook: Artis, OBA en Voedselbank dreigen subsidies kwijt te raken

Toch wordt er volgens GroenLinks bezuinigd op de 'meest kwetsbare Amsterdammers'. Fractievoorzitter GroenLinks Rutger Groot Wassink: 'Dat er tweeënhalve ton op schuldhulpverlening wordt bezuinigd is bizar. Ook andere bezuinigingen op initiatieven als Circus Elleboog, het jongerenwerk en cultuureducatie is doodzonde.' De partij geeft in een persbericht aan dat ze tijdens het bespreken van de Voorjaarsnota in de raad, op 1 en 2 juli, zal proberen de bezuinigen te verzachten. 

Lees ook: Bezuinigingen op subsidies bekend: Beschermd Wonen, OBA en Artis hard getroffen

Partij van de Ouderen: knotsgekke bezuinigingen
Ook de PvdO heeft geen begrip voor de bezuinigingen. Volgens fractievoorzitter Wil van Soest heeft de SP, 'die altijd stelt op te komen voor de zwakkeren in de samenleving zich door de VVD laten inpakken door akkoord te gaan met deze knotsgekke bezuinigingen'. Vooral de bezuinigingen op de OBA gaan de ouderen aan het hart: 'Naast een ontmoetingsplek voor ouderen, is de bieb, bijvoorbeeld voor scholen, een baken van kennis en cultuur. Het is bizar dat in deze zo belangrijke voorziening op een hoogst onverantwoordelijke wijze wordt bezuinigd.'