Start van hoofdcontent

Stad

nl

Geen verdere besmetting met MRSA-bacterie in Bijlmerbajes

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 mei 2015, 15.21 uur · Foto: Google Maps

De MRSA-bacterie die bij twee gedetineerden van de Bijlmerbajes werd aangetroffen, heeft zich niet verder verspreid. Dat meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De twee gedetineerden waarbij de MRSA-bacterie was aangetroffen, zijn ook niet meer besmettelijk. Volgens het ministerie houden de twee besmettingen geen verband met elkaar.

De besmetting zorgde voor veel onrust onder de gevangenen. Eén van de besmette mannen had al last van zijn gezondheid toen hij in december vast werd gezet voor het importeren van verdovende middelen, maar er werd volgens zijn advocaat niet naar hem geluisterd. 'Hij heeft op het punt gestaan om zich van de trap te laten vallen, zodat hij zijn been zou breken en hij in een ziekenhuis nagekeken zou worden', zei de raadsman eerder deze maand tegen AT5.

Om dat te voorkomen werd de man toch medisch onderzocht en toen kwam dus aan het licht dat hij besmet is met de ziekenhuisbacterie. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie liet weten dat de man daarop afgezonderd werd van de andere gedetineerden. Dat is volgens zijn advocaat niet gebeurd, wat zorgde voor veel onrust bij gedetineerden. Een medewerker van de gevangenis, die in de media moest vernemen dat gevangenen besmet waren met de bacterie, bevestigde die onrust tegenover AT5 en vertelde dat ook het personeel zich zorgen maakte.

Het ministerie zegt echter dat er 'adequaat' is gehandeld. 'Beide gedetineerden ondergingen onder regie van de huisarts en in overleg met de GGD de juiste medische behandeling', melden ze in een bericht op de site van de Dienst Justitiële Inrichtingen.