Start van hoofdcontent

Stad

nl

Honderden touringcars vol toeristen met veel geld, goed of slecht?

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 juni 2015, 13.40 uur

Er komen er zo'n tweehonderd per dag aan in de stad, touringcars vol toeristen. Door de enorme drukte die dat met zich mee brengt, zijn er plannen om de bussen te weren uit delen van het centrum.

De touringcarbranche ziet niets in die plannen. 'Het gaat om honderden miljoenen dat het de stad oplevert aan toeristeninkomsten en ook voor de werkgelegenheid is het heel belangrijk dat die touringcars gewoon komen, omdat het de meest efficiënte manier is om grote groepen mensen te vervoeren', zegt Carlo Cahn van KNV Bus. 

Ook Benno Leeser, eigenaar van toeristenhotspot Gassan Diamonds, denkt dat het weren van bussen de stad geld gaat kosten. Gisteren nog kwam een groep van 4500 Chinezen per touringcar aan voor een flitsbezoek aan de diamantenfabriek. Zij geven gemiddeld 1250 euro uit als ze op vakantie zijn. 'Er komen ongetwijfeld minder Chinezen als het qua infrastructuur niet klopt', zegt Leeser.

De stad worstelt al een tijd met de enorme drukte en de balans tussen wonen en toerisme. Het besluit over het weren van de touringcars moet worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Wanneer er een besluit wordt genomen is nog niet duidelijk.