Start van hoofdcontent

Stad

nl

Geen leerling meer uitgeloot met nieuw matchingssysteem

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 juni 2015, 22.14 uur

Er lijkt een oplossing te zijn gevonden voor de grote onzekerheid van de honderden groep-8-leerlingen die jaarlijks werden uitgeloot. Dankzij het nieuwe matchingssysteem dat in Amsterdam is ingevoerd, kan 95 procent van de achtste groepers naar een school uit zijn top 3. Toch is er ook kritiek: het aantal kinderen dat naar de school van zijn eerste keuze kan, is met ruim twintig procent afgenomen.

Met het nieuwe systeem wordt er geen kind meer uitgeloot. Zelfs 95 procent kan naar een school uit zijn top drie. Maar een eerste voorkeur is voor slechts driekwart van de kinderen weggelegd. Vorig jaar kon 95 procent van de kinderen naar zijn of haar eeste keuze. Het grote nadeel was toen echter dat ruim 500 kinderen werden uitgeloot. Voor hen viel er bijna niets meer te kiezen omdat alle populaire scholen vol zaten.

'Dit systeem heeft geprobeerd daar wat aan te doen, maar wat je nu ziet is dat 25 procent niet op de school van de eerste keuze is geplaatst en dat er zelfs nog wat kinderen zijn die zelfs niet op hun vijfde keuze zijn geplaatst. Dat terwijl alle kinderen hebben moeten loten in Amsterdam en dat er ook nog eens een keer minder leerlingen zijn dan vorig jaar. De uitkomsten zijn dus bijzonder teleurstellend moeten we zeggen', aldus Kees Jongsma van Stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam (VSA).

De Onderwijs Consumenten Organisatie OCO spreekt van een mismatch. Het aanbod aan scholen moet beter aansluiten op de vraag. De VSA vindt dat de krapte op scholen moet worden aangepakt.

Jongsma: 'Je kan loten niet alleen als oplossing zien. Je moet blijven streven naar meer aanbod. Ik denk dat er dit jaar te veel is gekeken naar de lotingsoplossing en te weinig is gewerkt aan meer aanbod. Daar moeten we de komende jaren met zijn allen hard aan trekken.'