Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Transgender filmfestival TranScreen van start in Rialto

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 juni 2015, 17.48 uur

Het grootste transgender filmfestival van Europa is vanavond weer van start gegaan in filmtheater Rialto. Het festival TranScreen wordt voor de derde keer gehouden.

Het doel van het festival is 'het publiek meer bekendheid mee te geven van de veelzijdigheid van transgenders en genderdiverse mensen'.

'Het is ontzettend belangrijk omdat in de LGBT-community de T vaak vergeten wordt. Ook wordt vergeten dat het ook echt andere problemen zijn dan homoseksualiteit of biseksualiteit', aldus Femke Hurkmans van het festival.

De Amsterdamse Kim Bakker maakte een documentaire over crossdressers en transgenders van middelbare leeftijd. In haar documentaire TransAnders, die vrijdag in première gaat, vertellen de hoofdpersonen openhartig over hun leven met een geheim, twijfel en zelfacceptatie.

'Ik denk dat een grote misvatting nog is binnen deze groep travestieten dat men denkt dat het ook automatisch homoseksuele mannen zijn. Terwijl het grootste deel van deze groep heteroseksuele mannen zijn. Ze zijn getrouwd en hebben een gezin thuis, maar hebben toch het sterke gevoel ook vrouw te zijn en dat te willen uiten', aldus Bakker.