Start van hoofdcontent

Stad

nl

Concern Willem Endstra schikt voor veertig miljoen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 juni 2015, 13.21 uur

Het vastgoedconcern dat ooit eigendom was van de vermoorde onderwereldbankier Willem Endstra, moet de Staat geld en vastgoed ter waarde van veertig miljoen euro betalen. Dat is de helft van het totale vermogen van Wilmar B.V. en Arpollo B.V.

Het Openbaar Ministerie laat weten dat na de moord op Endstra in 2004 duidelijk werd dat er 'behalve legale inkomsten en investeringen er ook omvangrijke criminele geldstromen door het concern liepen, waardoor het concern zich door toedoen van Endstra schuldig maakte aan witwassen.' 

Maar liefst drie accountants keken naar de waarde van de bedrijven en wat er zou moeten worden afgedragen. Het OM, de Belastingdienst én een extern accountantskantoor. Door de schikking vindt het OM dat op een passende wijze is afgerekend voor de witwas-praktijken. 

Willem Endstra werd door topcrimineel John Mieremet ooit 'de bankier van de onderwereld' genoemd, een bijnaam die aan hem bleef kleven. Justitie verdacht hem van witwas-praktijken voor mensen als Willem Holleeder. Zijn vermogen werd in 2002 geschat op 350 miljoen euro. In 2004 werd Endstra vermoord, later werd duidelijk dat hij aan de Criminele Inlichtings Eenheid uitgebreid had verklaard over de onderwereld.