Start van hoofdcontent

Stad

nl

Grote Facebook Farewell Party: 'Houden niet van deze machthebbers'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 9 juni 2015, 13.45 uur · Foto: Maria

Ook klaar met Facebook? Dan kun je op dinsdag 23 juni naar de Stadsschouwburg voor een grote Farewell Party, georganiseerd door de Facebook Liberation Army.

'De aanhoudende irritaties over de privacyschending door de commerciële machthebbers van Facebook en de wantoestanden binnen het sociale platform', zijn volgens de initiatiefnemers aanleiding voor een 'groots evenement'. 

De organisatie bestaat uit Stadsschouwburg, Waag Society en HVA - Institute of Network Cultures. Het avondvullende programma wordt gepresenteerd door cabaretier Sanne Wallis de Vries. Al sinds de opkomst van het sociale medium weigert zij lid te worden. Aral Balkan, oprichter van platform Ind.ie, vertelt wat er mis is met Facebook en Hans Schnitzler, filosoof en publicist, legt uit waarom we toch lid blijven. 

In een verklaring geven de initiatiefnemers aan niet per se anti-Facebook te zijn. 'We houden van ons sociale netwerk, we houden van Facebook. Maar we houden niet van de bezetters en bezitters van ons sociale netwerk. We houden niet van deze machthebbers.' Het 'leger' stelt verder: 'We willen zelf over onze gegevens beschikken, we willen niet lastig gevallen worden met advertenties, we willen niet dat anderen geld verdienen aan ons. En we willen ongehinderd sociaal contact met elkaar. Dat is waar Facebook voor hoort te staan.'

Kaarten voor het evenement kosten tussen de 12,50 en 15,- euro. Alleen medewerkers van Facebook moeten dieper in hun buidel tasten: zij betalen 1249,- euro. Kaarten kopen of je aanwezig zetten op het evenement? Dat kan, ironisch genoeg, via het Facebookevent van de avond.