Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Kukenheim haalt keihard uit naar schoolbesturen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 juni 2015, 00.31 uur

Onderwijswethouder Simone Kukenheim (D66) is zeer ontevreden over scholenkoepel Osvo, die het matchingsysteem voor plaatsing op middelbare scholen uitvoert. Eerder bleek dat maar liefst 25 procent van de achtste groepers niet naar hun voorkeursschool kunnen. Dat is een veel hoger percentage dan in eerdere jaren.

Onder ouders bestaat veel onvrede over het systeem, er zijn veel schrijnende gevallen waarbij kinderen niet op een school zijn geplaatst van hun eerste vijf voorkeuren. Ook duiken er steeds meer verhalen op van kinderen die 'vergeten' zijn en helemaal niet zijn geplaatst.

Lees ook: Moeder spant kort geding aan om schoolkeus: 'Waarom mogen kinderen niet ruilen'

Wethouder Kukenheim liet in de gemeenteraad weten 'geen vertrouwen meer te hebben' dat de vereniging van alle schoolbesturen (Osvo) dit goed genoeg oppakt. Zij trekt nu de regierol naar de gemeente toe. Opmerkelijk, omdat zij in een brief van gisteren nog zei dat 'alle verantwoordelijkheid' bij de schoolbesturen ligt.

Honderd kinderen
Volgens Kukenheim vallen honderd kinderen op dit moment compleet buiten de boot. Die hebben volgens haar nu de eerste prioriteit. Ze gaat in overleg met zowel de ouders als scholen om voor hen alsnog een geschikte school te vinden.

Er komt een grondige evaluatie van het matchingsysteem. Die wordt in het najaar verwacht. Kritiek dat Kukenheim niet genoeg heeft aangedrongen op extra capaciteit bij scholen wees de onderwijswethouder van de hand.