Start van hoofdcontent

Politiek

nl

PvdA wil kwaliteitscontrole op wiet

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 11 juni 2015, 12.51 uur · Foto: Wikimedia

Wiet moet op kwaliteit worden gecontroleerd, aldus de PvdA. Zo moet verkoop van slechte en vervuilde wiet in coffeeshops worden voorkomen, vindt Kamerlid Marith Rebel. Ze kaart het donderdagavond aan tijdens een Kamerdebat.

'Als we gebruik gedogen moet het product zo veilig mogelijk zijn en mag de gezondheid van mensen niet in gevaar komen door vervuilde wiet', zegt Rebel.

Op dit moment wordt de kwaliteit van wiet niet gecontroleerd omdat de kweek illegaal is, aldus het Kamerlid, terwijl de verkoop wordt geaccepteerd. Door dat beleid is wiet volgens de PvdA nu het enige product dat in Nederland verkocht wordt zonder kwaliteitscontrole. 'En dat levert grote gezondheidsrisico’s op.'

Volgens Joachim Helms, voorzitter van de Bond van Cannabis Detaillisten, zouden kwaliteitscontroles voor wiet 'een hele goede zaak' zijn omdat zij kunnen helpen om het 'kaf van het koren te scheiden'. Zo zou wiet kunnen worden opgespoord waar het THC-gehalte te hoog is, de stof waardoor je 'stoned' wordt. Gebruikers kunnen daardoor meer onder de invloed van een joint geraken dan zij zelf van tevoren willen.