Start van hoofdcontent

Stad

nl

Martin Brozius (67) overleden

25 maart 2009, 14.11 uur · Aangepast 26 maart 2009, 16.41 uur

De Nederlandse acteur, presentator en cabaretier Martin Brozius is dinsdagavond op 67-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden.

Een fragment van Brozius uit een AT5-nieuwsuitzending van juni 1996

Dat heeft zijn zoon woensdag gemeld. Brozius lag al enige tijd in het ziekenhuis. Hij werd bekend met de rol van Aernout Koffij in de televisieserie Kunt U Mij de Weg naar Hamelen Vertellen, Mijnheer? In de jaren zeventig en tachtig genoot hij veel faam met het kinderprogramma Ren Je Rot.

,,Ren jehehehe rot!'' Martin Brozius jutte scholieren in de jaren zeventig en tachtig op onvergetelijke wijze op om in zijn quiz naar het bord met het juiste antwoord op een vraag te rennen. Ren je rot was ook de naam van het Tros-programma.

Geen schoolkind uit die jaren dat er niet naar keek, net als eerder naar Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? Daarin was Brozius, van 1972 tot 1976, 45 afleveringen lang te zien als poortwachter Aernout Koffij. Ook daarin speelden een hoop kinderen mee.

"In die tijd was ik 25 uur per etmaal met mijn vak bezig en zag ik mijn eigen kinderen zelden. Het heeft iets wrangs wanneer je jarenlang leuk doet voor andermans kinderen, terwijl je je eigen kinderen vrijwel nooit ziet."

Na zijn jeugd in Hoorn belandde Brozius in Amsterdam. "Daar ben ik een van de pioniers van de Academie voor de Kleinkunst, tegenwoordig de kleinkunstacademie, geweest. Moest ik 's nachts op de Hoogovens werken of oberen in Krasnapolsky om het lesgeld te kunnen betalen." De slungelige, altijd jongensachtige man had het er graag voor over.

Na zijn grootste succes met Ren je Rot belandde hij in een enorme dip. Hij scheidde van zijn vrouw, had een slecht contact met zijn kinderen en had veel fysieke problemen. ,,Het ging niet lekker, ik ontwikkelde zelfs straatvrees. Na de scheiding ben ik lang samen geweest met een vriendin die mijn leven domineerde. Ze regelde ook de financiën en maakte problemen met de Belastingdienst.'' Daardoor raakte hij zijn huizen kwijt. Zich verzetten kon hij niet, omdat een hartinfarct hem lang fysiek en geestelijk in de greep hield. Uiteindelijk herpakte hij zich, herstelde hij het contact met zijn familie en probeerde hij tijd in te halen door veel met zijn kleinkinderen op te trekken. Hij vond dat zijn eigen kinderen dat ook wel hadden verdiend, als goedmakertje voor zijn drukke tijd.