Start van hoofdcontent

Stad

nl

Raggende rolstoelrugbyers tijdens op één na grootste toernooi ter wereld in Zuid

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 14 juni 2015, 18.37 uur

Piepende banden en het geluid van metaal op metaal. Murderball, werd het vroeger genoemd en met rede: rolstoelrugby gaat er niet bepaald zachtaardig aan toe. In Sporthallen Zuid organiseerden de 'Amsterdam Terminators' vandaag het op één na grootste toernooi ter wereld.

Reda Haouam, aanvoerder van de thuisploeg, was fanatiek wedstrijdzwemmer en basketballer tot hij bij een duikongeval zijn nek brak en een dwarslaesie opliep. Sindsdien zit hij in een rolstoel. Zijn fysiotherapeut raadde hem het rolstoelrugby aan. 'Het is een full contact rolstoelsport. Dat betekent dat je hits mag uitdelen, een soort tackle. Daar zijn de stoelen op gebouwd. Er gaat regelmatig iemand om, ikzelf ook wel eens, vorige week nog'. 

'De sport heeft kenmerken van basketbal, American football, rugby, ijshockey', weet ook Sefke-Jan Holtrop, mede-organisator van het toernooi in Zuid. Een wedstrijd wordt gespeeld met een volleybal en duurt vier keer acht minuten. De bedoeling is om de bal over de achterlijn van de tegenstander te brengen. 

Aan het Amsterdam Quad Rugby Tournament, zoals het toernooi heet, doen zestien teams uit tien verschillende landen mee. De Terminators moeten uiteindelijk genoegen nemen met een zesde plaats en dat is niet genoeg voor een startbewijs voor de Paralympische Spelen van 2016. 'De concurrentie is moordend in Europa. Ik hoop dat we de komende jaren kunnen groeien met het team, dan gaan we er in 2020 weer voor', zegt Haouam erover.