Start van hoofdcontent

Stad

nl

Krakers Amstelkade: 'Buurt is blij dat het pand eindelijk gekraakt is'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 juni 2015, 19.51 uur

De krakers die zondag het pand aan de Amstelkade in Zuid kraakten, zeggen dat buurtbewoners blij zijn dat het pand eindelijk gekraakt is. Volgens de krakers zullen zij direct vertrekken als de eigenaar het pand weer in gebruik wil nemen.

Ondanks de beweringen van de krakers, lijken toch niet alle buurtbewoners blij met de kraak. 'Ik begrijp het, maar ik ben er niet blij mee. Ik ben bang dat het een grote puinhoop wordt, met ontruimen en zo', aldus een buurvrouw. 'Ze hebben nog geen overlast veroorzaakt, dus ik vind het niet heel erg, voorlopig', reageert een andere buurtbewoner.

Lees ook: Tientallen krakers bezetten woning aan Amstelkade

De buurtregisseur heeft inmiddels contact met de krakers gehad. 'Ze verlenen alle medewerking en we hebben even wat gegevens uitgewisseld en gezegd dat er geen overlast voor de buurt mag zijn. Ik heb ze mijn naam gegeven, zodat ze met mij contact kunnen opnemen. Hun namen zeggen ze alleen nog niet', zo legt de buurtregisseur uit.

De eigenaar van het pand heeft aangegeven aangifte te doen. Op de vraag waarom de krakers niet gewoon konden vragen of ze in het pand konden verblijven, zijn de krakers kort. 'Je kan het inderdaad vragen. Het antwoord dat je vaak krijgt is echter "nee".'

Lees ook: VVD wil opheldering over krakers in Zuid en Oost

Zondag werd door een andere groep krakers ook een pand aan Linnaeuskade gekraakt, maar zij wilden geen commentaar geven op de kraak. Ook de eigenaar van dat pand gaat aangifte doen. Het pand zou pas sinds kort leegstaan.