Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Acteur Hans Kesting krijgt belangrijke ring omgeschoven

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 21 juni 2015, 13.33 uur

Acteur Hans Kesting heeft gisteravond de Albert van Dalsumring gekregen, een belangrijke onderscheiding in de Nederlandse toneelwereld.

Kesting kreeg de ring uit handen van Gijs Scholten van Aschat, die sinds 2004 de drager van de ring was. 'Al enige tijd ben ik in het bezit van de Albert van Dalsumring. Een prijs die van acteur op acteur wordt doorgegeven als de tijd daarvoor rijp is. En ik acht de tijd rijp om hem door te geven', zei Scholten van Aschat in de Stadsschouwburg Amsterdam. Die was na een voorstelling van Kings of Wars van Toneelgroep Amsterdam onaangekondigd het podium opgelopen.

Kesting speelt een rol in Kings of Wars. 'Zijn loyaliteit en inzet voor het repertoiretoneel in Nederland zijn gemeend en komen voort uit zijn liefde voor ons vak. En de beslissing vijftien jaar geleden om zijn talent voornamelijk in te zetten voor het toneel blijkt een juiste te zijn geweest. Tenslotte zou Toneelgroep Amsterdam zonder hem niet zijn wat ze nu is', zei Scholten van Aschat over Kesting.

De Van Dalsumring werd in 1959 door de Vereniging van Schouwburgdirecties in het leven geroepen als eerbetoon aan acteur Albert van Dalsum. Die was ook de eerste drager en gaf de ring door aan Paul Steenbergen. Via Ko van Dijk jr., Peter Oosthoek en Pierre Bokma kwam de ring terecht bij Scholten van Aschat.