Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Mysterieus brommend geluid Nieuwmarkt mogelijk van generator of koelkast'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 juni 2015, 19.47 uur

Bewoners rond de Nieuwmarkt doen al twee jaar geen oog dicht, door een mysterieus brommend geluid. De buurt denkt dat de metrolijn het geluid veroorzaakt en dus deed Dienst Metro onderzoek. Gisteren leek het erop dat de boosdoener gevonden was, maar vandaag was de dienst daar niet meer zo zeker van. Volgens hen ligt de oorzaak tóch niet bij hen.

De dienst meldde op haar website dat het onderzoek naar het brommende geluid zich in de afrondende fase bevindt en dat de oorzaak was gevonden. Nu blijkt echter dat alleen de oorzaak van een specifieke trilling is ontdekt, maar de bron van het irritante gebrom is niet gevonden.

'Trilling is zo een moeilijke materie. Het zou kunnen zijn dat het een generator is, een airco die op een dak staat te brommen, misschien een koelkast die iemand toevallig tegen een buis aan heeft gezet. Ik weet het niet. Het is heel lastig om dat te onderzoeken en de oorzaak te achterhalen', aldus Bauke Hoogzaad van Dienst Metro.

Na de zomer wordt wel een scheidingslas in het metrospoor verwijderd die zo nu en dan een irritante 'tik' veroorzaakt, maar daarmee is de lage brom niet weg. 'In een stad is het altijd rumoerig. Het is in die zin heel lastig om te destilleren wat nou de oorzaak is van het probleem', aldus Hoogzaad.