Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kort geding over ruilverbod schoolmatchingssysteem

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 juni 2015, 20.28 uur

Vijfendertig ouders van kinderen die gedupeerd zijn door het scholenmatchingssysteem stonden vandaag voor de rechter.

Ze willen via de rechter afdwingen dat ze kunnen ruilen van toegewezen school. Veel kinderen zijn op elkaars school van eerste keuze geplaatst en dus zou dit opgelost zijn met ruilen. Als ruilen van de rechter mag, dan zouden in totaal zelfs 565 kinderen via een ruil een betere plek kunnen krijgen.

Esther Sprenkeling, ouder van een teleurgesteld kind en advocate, spande het kort geding aan. Zij pleit ervoor dat kinderen moeten kunnen ruilen met iemand anders die teleurgesteld is over de toewijzing. De kritiek die Onderwijs-wethouder Kukenheim had op de uitkomst van het ruilsysteem onderstreept volgens Sprenkeling haar eis: 'Het in stand houden van het ruilverbod heeft niet zoveel zin meer aangezien wethouder Kukenheim vorige week de stekker uit het systeem heeft getrokken.'

De advocaat van scholenkoepel OSVO, die verantwoordelijk is voor het nieuwe matchingssysteem voor middelbare schoolkeuze, vindt dat er niet voor niets een ruilverbod is. Het voorkomt dat ouders gaan betalen voor een plek en 'het ruilen frustreert de rechten van een kind op de reservelijst'.

De gemeente, geen partij in het geding, ontkent dat Kukenheim de stekker uit het systeem heeft getrokken, ondanks de keiharde kritiek die ze had vorige week voor de camera van AT5. De rechtbank zal volgende week dinsdag uitspraak doen.