Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ambtenaren bezorgd over 'absurde plannen' voor 65 miljoen euro aan bezuinigingen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 juni 2015, 03.01 uur · Foto: Jos van Zetten

De centrale ondernemingsraad van de gemeente Amsterdam is 'zeer onaangenaam verrast' door de plannen van het stadsbestuur om de komende twee jaar nog eens 65 miljoen op de gemeentelijke organisatie te besparen en honderden arbeidsplekken te schrappen.

Dit laat voorzitter René van Urk Dam weten naar aanleiding van de Voorjaarsnota die afgelopen maand werd gepresenteerd door het college. Volgens Van Urk Dam lijkt de politiek zich er  niet van bewust van 'het feit dat de rek er echt onderhand wel uit is'.

'In 2014 heeft de grootste reorganisatie uit de geschiedenis van concern Amsterdam plaatsgevonden, de hele organisatie is op de schop gegaan', aldus Van Urk Dam. 'Medewerkers van stadsdelen en diensten zijn nu nog volop bezig met hun plek te zoeken in de nieuwe organisatie, weten elkaar niet meer te vinden en vragen zich hardop af wat het nut is van al die reorganisaties.'

Kwart ambtenaren maakt zich zorgen over baan
Ook de gemeentesecretaris Arjan van Gils lijkt allerminst blij met de plannen. Hij is bezig met de doorontwikkeling van de organisatie en heeft volgens het COR eerder de toezegging gedaan dat Amsterdam voorlopig verschoond blijft van grote reorganisaties. Het huidige, zittende bestuur van Amsterdam dreigt nu dus roet in het eten te gooien.

Recent is een e-meting Cultuur onder de medewerkers van Amsterdam uitgevoerd, die toont aan dat 25% van de medewerkers zich op dit moment zorgen maakt om zijn baan bij de gemeente. Van Urk Dam: 'Dit is absurd hoog, ter vergelijk; in het bedrijfsleven is dit gemiddeld 10%.'

Dienstverlening aan burger in gevaar
'Bij absurde plannen is geen enkele Amsterdammer gebaat. De COR kijkt dan ook met afkeer naar onder andere de dienstverlening richting de burgers van Rotterdam welke al jaren ver beneden peil is en waar zich een vergelijkbaar scenario qua reorganisaties zich al jaren voordoet', vindt Van Urk Dam.

De centrale ondernemingsraad vraagt de gemeenteraad om niet met de bezuinigingsplannen van het college akkoord te gaan.