Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente verantwoordelijk voor jeugdhulp; wachtlijsten lopen op

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 24 juni 2015, 19.52 uur

De wachtlijsten voor urgente gevallen in de jeugdpsychiatrie zijn veel te lang geworden. Dat zegt het centrum voor jeugdpsychiatrie in Amsterdam, de Bascule.

Vanaf begin dit jaar is de gemeente in plaats van het Rijk verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Dat is tot nu toe zeker geen verbetering. 'Bezuiniging op bezuiniging leidt er op een gegeven moment toe dat er een kritische ondergrens wordt gebruikt en daar maak ik me wel zorgen om', zegt Muriël Bos, directeur van de Bascule. 

Al sinds 2008 is er minder geld en minder personeel voor behandelingen. Maar sinds begin dit jaar lopen de wachttijden voor specialistische zorg, zoals behandeling van dwangstoornissen, op tot wel een jaar. Want het Rijk heeft bezuinigd toen ze de Jeugdzorg overhevelde en de overheid verwacht dat patiënten in een vroeg stadium al naar zogenaamde wijkteams gaan, maar dat doen ze niet.

De staatssecretaris liet al weten dat gemeenten de problematiek rondom de oplopende wachtlijsten zelf op moeten lossen. 'Dat betekent dat we heel goed moeten kijken of we nu onze budgetten op een goede manier verdeeld hebben en ook de goede partijen hebben ingezet voor de dingen die we doen', vindt verantwoordelijk wethouder Simone Kukenheim.