Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Gevonden voorwerpen terug naar politie'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 juni 2015, 09.48 uur

Gemeente en politie starten samen een proef waarbij gevonden voorwerpen weer op politiebureaus afgegeven kunnen worden.

Het proefproject is ontstaan na een advies van een groep jonge ambtenaren bij de gemeente, schrijft De Telegraaf. Volgens de ambtenaren worden jaarlijks ruim 16000 voorwerpen afgegeven bij de gemeente, maar wordt slechts een tiende herenigd met de rechtmatige eigenaar en dat kan beter. Vandaag presenteert de groep haar plannen.

In het advies staat dat onder andere de bekendheid van Bureau Gevonden Voorwerpen omhoog moet, dat is namelijk de plek die de inzameling coördineert. Medewerkers van het bureau zouden inzage moeten kunnen krijgen in de gemeentelijke basisadministratie, waardoor eigenaren sneller opgespoord kunnen worden. Ook moeten er op een aantal politiebureaus zuilen geplaatst worden waar gevonden voorwerpen afgegeven kunnen worden.

Lees ook: NS gaat gevonden voorwerpen verkopen

Sinds 2013 is de politie niet meer wettelijk verplicht op gevonden voorwerpen in te nemen. 'De pilot houdt in dat gevonden voorwerpen bij de politie ingeleverd kunnen worden, maar dat de politie geen administratieve handelingen meer hoeft te verrichten en de spullen naar het Bureau Gevonden Voorwerpen brengt', staat in het advies. De bedoeling van de proef is dat voortaan 40 procent van alle gevonden voorwerpen teruggebracht kan worden.