Start van hoofdcontent

Stad

nl

PvdA-raadslid terug van gay pride Istanboel: 'Werd met gasgranaten geschoten'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 juni 2015, 20.17 uur

'Onbegrijpelijk', zo noemt PvdA raadslid Emre Ünver het optreden van de Turkse politie tijdens de gay pride in Istanboel gisteren.

Ünver was namens de gemeente afgereisd naar de Turkse stad om mee te lopen in de parade. In de aanloop naar de gay pride zag het er allemaal heel goed uit, maar tijdens de tocht werd er opeens heel hard ingegrepen door de politie:  'Her en der werd er volgens mij ook met gasgranaten geschoten. Dat kan ik niet verifiëren, maar wat ik wel weet is dat we op een gegeven moment allemaal problemen aan de ademwegen hadden, vertelt hij aan AT5.

Lees ook: Filmpjes van Amsterdammer tussen traangas Istanboel

Ook Homoactivist Serdar Manavoglu was in Istanboel en liep mee in de parade. Hij bevestigt dat de Turkse politie traangas ingezet heeft: 'Ja een soort aparte geur begin je te ruiken en je keel gaat branden. Je kan niet in je ogen wrijven, want dan begint het allemaal alleen nog maar meer te prikken'.

Twee burgemeester van districten in Istanboel stonden achter de gay pride, maar een gouverneur verbood de optocht op het laatste moment vanwege de ramadan. Ünver begrijpt er niets van: 'Heb je voor het eerst een gay pride waarin de lokale gay-community zo blij is dat er twee burgemeesters zijn die dit omarmen. Parlementariërs, diplomaten, wij namens Amsterdam die meelopen. Ik dacht we gaan met zijn allen vieren dat het in Turkije de goede kant op gaat (...) en vervolgens krijg je dit'. Daar is Manavoglu het helemaal mee eens: 'Het was vorig jaar ook Ramadan en toen was er geen enkel probleem. (...) Dit is onomkeerbaar'.