Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rechter: Scholieren matchingssysteem mogen schoolplek niet ruilen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 juli 2015, 00.05 uur

Achtste groepers die vanwege het matchingssysteem hun schoolplek wilden ruilen, mogen dit niet. Dat heeft de rechter vandaag bepaald in een kort geding dat door vijfendertig ouders was aangespannen.

De ouders wilden via de rechter afdwingen dat hun kinderen hun toegewezen school konden ruilen, zodat zij toch op de school van hun eerste keuze zouden komen. Met de ruil zouden in totaal 565 kinderen een betere plek kunnen krijgen, maar de rechter wil daar niet aan.

Lees ook: Kort geding over ruilverbod schoolmatchingssysteem

Volgens de rechter maakt het ruilen van schoolplekken de plaatsingsprocedure niet meer consistent en transparant. Bovendien zouden leerlingen hun voorkeuren strategisch kunnen gaan opgeven, als zij daarna kunnen ruilen. Het wordt daardoor moeilijker om zicht te hebben op de werkelijke voorkeur, aldus de rechter. Ook zou het niet eerlijk zijn ten opzichte van leerlingen die op een wachtlijst staan. Naast het afwijzen van de ruil, heeft de rechtbank de ouders veroordeeld tot het betalen van de proceskosten die zijn opgelopen tot een kleine drieduizend euro.

Esther Sprenkeling, de advocaat van de ouders, is erg teleurgesteld over het vonnis. 'De ouders hebben duidelijk aangetoond dat er niet strategisch gekozen zal worden, maar de rechter heeft besloten van wel. Wat ik wel met de ouders heb kunnen aantonen is dat dit systeem niet deugt, dat is een kleine overwinning. Iedereen zal zich er nu helaas bij neer moeten leggen.'