Start van hoofdcontent

Stad

nl

Voedselbank vreest enorme toestroom nieuwe klanten

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 juni 2015, 19.52 uur

Voedselbank Amsterdam vreest een enorme toestroom van nieuwe klanten. Door een nieuwe regeling worden mogelijk zo'n 7000 Amsterdammers gekort op de uitkering, waardoor een gedeelte bij de voedselbank aan moet kloppen. Maar om dat op te vangen is er meer eten en zijn er veel meer vrijwilligers nodig.

De oorzaak van alle problemen is de 'kostendelersnorm', die 1 juli ingaat. Kort gezegd: mensen met een uitkering die met iemand van 21 jaar of ouder samenwonen, worden met minimaal 30 procent gekort. Als er er meer volwassenen met een uitkering in één huis wonen, kan het oplopen tot meer dan de helft.

Zorgelijk aldus Herman Berger, manager Intake Voedselbank Amsterdam: 'Dan zijn er 7000 Amsterdammers  die  worden gekort. En de verwachting is dat minimaal tien procent daarvan zich bij de voedselbank moet melden. En die heeft al 4500 klanten. Dat wordt echt een enorme tour, dan komen er meer uitgiftes en hebben we ook een groter distributiecentrum nodig.' En dat is het niet alleen: 'Er is nu simpelweg te weinig voedsel om alle nieuwkomers straks te voorzien en er zijn veel te weinig vrijwilligers die hiermee helpen.'

Hoeveel nieuwe klanten de voedselbank er de komende maanden bij zal krijgen, moet de komende maanden blijken.