Start van hoofdcontent

Stad

nl

Anti-Zwarte Piet-activisten houden aangifteactie

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 juli 2015, 12.01 uur · Foto: Peter de Neef

Anti-Zwarte Piet activisten gaan op 1 juli, de dag van de herdenking van de slavernij, aangifte doen tegen Zwarte Piet. Volgens de activisten kan iedereen die dat wil aangifte doen wegens groepsdiscriminatie.

Volgens de demonstranten is de figuur Zwarte Piet gebaseerd op stereotype weergaven van zwarte mensen in de negentiende eeuw. 'Zijn verschijning refereert direct aan de Nederlandse geschiedenis van kolonialisme en slavernij, en maakt een beledigende karikatuur van zwarte mensen', aldus de actievoerders.

Op het Museumplein kan tussen 14.00 en 20.00 uur aangifte worden gedaan bij een mobiele politiebus die hiervoor wordt ingezet. Iedereen krijgt hier een aangifteformulier welke reeds is voorzien van de aanklacht.

Eerder ging het OM niet over tot vervolging, omdat het van mening is dat er geen sprake is van 'opzettelijk beledigen'. Het OM vroeg daarop om niet opnieuw aangifte te doen. De demonstranten kondigen aan dat hun advocaat een klacht in zal dienen bij het gerechtshof, als het OM na de aangifteactie niet overgaat tot vervolging.