Start van hoofdcontent

Stad

nl

LIVE: Slavernijverleden herdacht in Oosterpark

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 juli 2015, 14.15 uur

Bij het nationaal slavernijmonument in het Oosterpark is vandaag de jaarlijkse herdenking van het slavernijverleden. Het is deze dag 152 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in de Nederlandse koloniën in de West.

Onder anderen vicepremier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan houden een toespraak. Scholieren lezen gedichten voor en er zijn optredens van artiesten. De ceremonie begint om 12.00 uur en duurt ongeveer een uur. Na kransleggingen door prominenten sluit rapper Typhoon de herdenking af.

Subsidie
Even leek de subsidie voor de jaarlijkse herdenking op losse schroeven te staan. Deze zou stoppen na 2016, maar minister Jet Bussemaker (Onderwijs) zei eerder dit jaar dat ze werkt aan een voorstel om de subsidie te verlengen.

Live
AT5 is live bij de herdenking vanaf 12.00 uur en zendt het Keti Koti Festival, dat daar op volgt, ook live uit. De uitzending vanaf het festival begint om 15.30 uur. Er zijn onder meer optredens van Typhoon, Kenny B. en Black Harmony.