Start van hoofdcontent

Stad

nl

Agent trekt pistool bij arrestatie na 'gevaarlijk rijgedrag': Man filmt eigen aanhouding

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 juli 2015, 14.10 uur

Een man die gisteren door een agent met getrokken wapen uit zijn auto werd gehaald, heeft zijn eigen aanhouding gefilmd.

Verdachte Stanley reed gisteren rond 16.00 uur met een vriend op de snelweg richting IJburg, zo laat hij weten aan AT5. Op zeker moment kwam er een politiewagen voor hen rijden die hen een stopteken gaf. 

Naar eigen zeggen hadden Stanley en zijn vriend niet in de gaten dat dit stopteken voor hen bedoeld was en dus reden ze door. Een politiewagen kwam vervolgens met zwaailicht en sirene achter hen rijden en dwong de twee uiteindelijk bij een afslag tot stoppen. 

Getrokken wapen
Vervolgens kwam er een agent met getrokken wapen op Stanley af. 'Ga je me schieten of niet?' Roept Stanley, die besluit de arrestatie te filmen, tegen de agent. 'Heb ik wat gedaan dan?'

De twee moeten mee naar het bureau, onder meer omdat de bestuurder van de auto geen geldig rijbewijs bij zich had. Nog diezelfde middag zijn ze weer vrijgelaten. Agenten zouden eerder al verklaard hebben dat er sprake was geweest van een reguliere verkeerscontrole, maar dat ze de achtervolging in zetten toen de verdachte het stopteken van de politie negeerde. 

'Gevaarlijk rijgedrag'
Een woordvoerder van de politie legt de arrestatie uit. 'Het rijgedrag van de bestuurder viel agenten op, de auto reed gevaarlijk. Na een stopteken kwam de auto aanvankelijk achter ons aan, maar bij een afrit ging hij er ineens vandoor. Hierbij reed hij onder meer over de vluchtstrook. De auto is verderop klemgereden, waarna agenten meerdere keren aan de bestuurder en bijrijder hebben gevraagd om hun handen te laten zien.'

Dit gebeurde niet, waarna één van de twee agenten zijn wapen trok. 'Een normale procedure, in dit geval', zo stelt de politie.