Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Van der Laan: 'Koppelen Zwarte Piet-discussie aan slavernij niet zonder risico'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 juli 2015, 16.06 uur

Tijdens de herdenking van de afschaffing van de slavernij in Nederland heeft burgemeester Van der Laan actievoerders gewaarschuwd voor het betrekken van de slavernij in hun strijd voor de afschaffing van Zwarte Piet.

'Ik wil niet onbesproken laten dat er een groot verschil is tussen Zwarte Piet en het slavernijverleden. Daarvoor is slavernij een te grote mensenrechtenschending geweest', stelde Van der Laan woensdag. 'Iedereen heeft het recht om de discussie over zwarte piet te verbinden aan de slavernij. En dat zal het gewicht van de discussie inderdaad doen toenemen. Maar wees je bewust van het risico van het risico dat er ook een omgekeerd effect kan zijn en dat een een op een verbinding van deze twee discussies kan leiden tot een inflatie van die afgrijselijke slavenhandel', stelde de burgemeester. 'Ik hoop dat u dit ziet als een teken dat ik u serieus neem'.

Mensenhandel
'We hebben het over kille feiten, waarvan elk redelijk mens het vreselijk vind dat ze deel uitmaken van onze geschiedenis', vervolgde Van der Laan. 'Ik wil geen licht op deze zwarte bladzij, ik wil deze bladzij herdenken. Elke dag. Een herdenking als deze verklaart waarom wij als overheid zo fanatiek bezig zijn met het bestrijden van mensenhandel. Want dit komt nog elke dag voor.'