Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Protest tegen Zwarte Piet tijdens herdenking slavernijverleden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 juli 2015, 16.35 uur

Enkele sprekers grepen de jaarlijkse herdenking van het slavernijverleden in het Oosterpark vanochtend aan om te protesteren tegen Zwarte Piet.

'Ik verzet me tegen de jaarlijkse vernedering en belediging van zwarte mensen tijdens het sinterklaasfeest', zei cultureel-maatschappelijk ondernemer Kunta Rincho. Rincho gebruikte zijn tijd ook om een minuut stilte te houden voor de 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez, die afgelopen weekend overleed na een arrestatie in Den Haag.

Omringd door mede demonstranten riep hij op tot een 'geweldloos, vreedzaam en luidruchtig protest' in aanloop en tijdens de intocht van Sinterklaas in Meppel eind dit jaar. 'We beginnen vandaag onze campagne om een einde te maken aan racisme tijdens het sinterklaasfeest.'

Lees ook: Van der Laan: 'Koppelen Zwarte Piet-discussie aan slavernij niet zonder risico'

Strijd tegen racisme

We weten dat het kan escaleren en we weten dat mensen agressief kunnen reageren, maar de agressie komt altijd van rechts-extremisten, of van de politie, in opdracht van politici', zo stelde Rincho. 'Dit is geen strijd tegen een kinderfeest, maar een strijd tegen racisme'.