Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeenteraad stemt in met onderzoek naar samenwerking Tel Aviv en Ramallah

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 juli 2015, 22.33 uur

De gemeenteraad heeft vanmiddag voor een onderzoek naar de samenwerking met Tel Aviv en Ramallah gestemd. Alleen de SP, GroenLinks en de Partij voor de Ouderen stemde tegen.

De afgelopen weken liep de discussie flink op. Verschillende mensen vinden het geen goed idee als Amsterdam officieel gaat samenwerken met Israël. In eerste instantie zou er sprake zijn van een officiële stedenband. Nadat de PvdA dreigde tegen te stemmen en daarmee geen meerheid zou komen in de gemeenteraad werd het voorstel aangepast. Er wordt nu gesproken over het 'verkennen van een samenwerking'.

Lees ook: Demonstraties voor én tegen stedenband Tel Aviv bij stadhuis

In de raad werden wel verschillende moties aangenomen. Zo moet burgemeester Van der Laan zijn best doen om een gezamenlijk tegenbezoek van de burgemeesters van Ramallah en Tel Aviv te organiseren. Ook wil de gemeenteraad dat Van der Laan actie onderneemt om de contacten tussen de inwoners in beide steden te stimuleren en te faciliteren. Tenslotte zal er een kosten-baten analyse komen van alle stedenbanden die Amsterdam nu heeft.

In september zullen zowel burgemeester Van der Laan als wethouder Ollongren van Economische Zaken op reis gaan naar Israël en Palestina.

Jos van Zetten