Start van hoofdcontent

Politiek

nl

D66 over bezuiniging op Circus Elleboog: 'Scholen kunnen door extra geld misschien wel circuseducatie inkopen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 juli 2015, 20.22 uur

Het is vanavond erop of eronder voor de organisaties die hun subsidies geheel of gedeeltelijk dreigen te verliezen.

De gemeenteraad beslist namelijk of ze akkoord gaat met het plan van het stadsbestuur om 25 miljoen euro te bezuinigen op subsidies. Eind mei werd dat duidelijk, veel instellingen hebben de afgelopen tijd actie gevoerd. Volgens de organisaties, zoals Circus Elleboog en de Fietsersbond,  is er niet met ze overlegd en hoorden ze ook pas op het laatste moment van de bezuinigingen. 

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte vindt de bezuinigingen op bijvoorbeeld Circus Elleboog pijnlijk, maar staat er nog steeds achter. 'Dat geld dat vrijkomt komt wel weer extra beschikbaar voor scholen, dan zouden die scholen er wel weer voor kunnen kiezen om circus-educatie in te kopen, misschien zelfs bij Circus Elleboog. Dus we verschuiven het geld echt van instellingen naar mensen', vindt Paternotte.

Er werd gisteravond nog wel een motie ingediend door de coalitiepartijen om mogelijk enkele bezuinigingen te spreiden, maar die werd vandaag weer ingetrokken. Volgens de coalitie omdat deze na beantwoording van wethouder Van der Burg overbodig was. De wethouder had al aangegeven met de subsidie-ontvangers in gesprek te gaan. In sommige gevallen wordt er misschien het eerste jaar wat minder bezuinigd, als de financiële gevolgen daarna door de instelling zelf kunnen worden opgevangen.

De oppositiepartijen verwachten dan ook niet dat er vanavond organisaties gespaard gaan worden. 'Ik verwacht er niet zoveel van, echt heel teleurstellend', aldus PvdA-raadslid Carolien de Heer. Femke Roosma van GroenLinks noemde het een 'wassen neus'.

Vanavond stemming over de 25 miljoen bezuinigingen op subsidies. Het ziet er niet naar uit dat er nog instellingen 'gered' worden.

— Vincent van Rijn (@Vincent_AT5) July 2, 2015