Start van hoofdcontent

Stad

nl

Koninkrijksjubileum eindigt op de Amstel

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 juli 2015, 19.45 uur · Foto: Peter de Neef / stock

De viering van tweehonderd jaar Koninkrijk wordt 26 september afgesloten in Koninklijk Theater Carré en de nabijgelegen Amstel.

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix zijn daarbij aanwezig, liet de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag weten. In Carré blikken het koninklijk paar en vele genodigden 's middags terug op de tweejarige viering van het Koninkrijk. In de avond staat er een 'feestelijk slotspektakel' op het programma op de Amstel en op en rond de Magere Brug, met optredens van bekende Nederlandse artiesten. NPO 1 zendt het evenement rechtstreeks uit.

Het thema van de slotviering is 'Eenheid in verscheidenheid'. 'In ons koninkrijk komt een veelheid aan culturen, levensstijlen, dialecten, tradities, overtuigingen en meningen op weinig vierkante kilometers samen', zegt voorzitter Ank Bijleveld-Schouten van het Nationaal Comité 200 Jaar Koninkrijk. ,,En toch kunnen we daar ruimte aan bieden. We mogen er best trots op zijn dat we dit voor elkaar hebben gekregen.'

In september is het precies tweehonderd jaar geleden dat koning Willem I werd ingehuldigd. Het Nationaal Comité organiseerde sinds november 2013 talloze evenementen om hierbij stil te staan. Er waren landelijke festiviteiten in Scheveningen, Den Haag, Sint Maarten, Maastricht en Zwolle. Ook waren er vele regionale en lokale initiatieven. De viering in Amsterdam is het laatste nationale evenement.