Start van hoofdcontent

Stad

nl

Weer veel eikenprocessierupsen in de stad

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 juli 2015, 14.01 uur · Foto: Wikimedia

De eikenprocessierups is dit jaar, net als vorig jaar, weer volop aanwezig in de stad. De haartjes van het diertje veroorzaken jeuk en irritatie.

Van april tot begin mei komen de rupsen uit hun eitjes. De GGD had de hoop dat door het koude voorjaar er dit jaar minder eitjes zouden uitkomen, maar na onderzoek blijkt dat er toch weer een hoop nesten op de stammen van eiken zitten. 'Doordat er vorig jaar ook veel rupsen waren, hebben veel vlinders de kans gekregen om eitjes te leggen', aldus bioloog Jan Buijs van de GGD.

Lees ook: Jacht op jeukende rups is weer geopend

Al zes jaar strijdt de gemeente tegen het oprukken van de harige beestjes. De nesten zijn te herkennen als pluizige bollen die vaak aan de onderkant van takken zitten. De eikenprocessierups kan tot twee weken aan jeuk en irritatie geven. 'Helemaal als je direct in aanraking komt met de haartjes van de rups', aldus Buijs.

Zuid en Zuidoost
Op een kaart van de gemeente is duidelijk te zien dat vooral in Zuid en Zuidoost veel rupsennesten te vinden zijn. Dat heeft volgens Buijs een aantal oorzaken. 'Naast dat er veel eiken staan, zijn het relatief gezien ook de warme plekken in de stad. Ook liggen die gebieden in de aanvliegroute van de vlinders vanuit 't Gooi, waardoor er daar mogelijk meer eitjes terecht komen. Binnen in de stad zien we minder rupsen, omdat het voor de vlinders lastiger is om daar te komen. Zo moeten ze onder meer de A10 oversteken.'

Het warme weer van de laatste dagen kan er voor zorgen dat de nesten van de eikenprocessierupsen zullen groeien, weet Buijs. Ook kan het er volgens de bioloog voor zorgen dat de nesten lager op de stam komen te hangen, omdat het bovenin de boom te warm wordt.

abc5media_image_1

Gemeente Amsterdam / Google Maps